Jeśli otworzyłeś/aś ten artykuł to zapewne zajadasz się stewią bez wyrzutów sumienia, ponieważ przeczytałeś w internecie o jej zdrowotnym działaniu, o tym, że jest naturalna, nie ma kalorii i w ogóle się nie metabolizuje, albo byłeś/aś na jednym z moich wykładów lub jesteś moim podopiecznym :)
Ci ostatni są w najlepszej sytuacji, ponieważ starałam się wytłumaczyć jakie produkty najlepiej kupować. Ale reszta?…
Osobiście bardzo POLECAM stevię, ale trzeba wiedzieć gdzie i jaką kupić.
Czym w ogóle jest stevia? Jest to naturalny słodzik pochodzenia roślinnego. Produkuje się go z liści rośliny, która pochodzi z Brazylii. Stewiozydy (związki słodządzące zawarte w roślinie) są 300 razy słodsze od zwykłego cukru (przy czym zawartość w roślinie to 10%). Steviozydy nie mają kalorii i nie podwyższają poziomu cukru we krwi. ALE! Jedynie jeśli są połączone z właściwymi składnikami (nośnikami).
Aby stevię można było wyprodukować musi ona być połączona z jakimś innym składnikiem, wypełniaczem, nośnikiem. Glikozydy stewiowe (ta naturalna substancja słodząca) musi być z czymś połączona. Najlepiej aby to była np. celuloza, która się nie trawi.
Ostatnio na rynku pojawiają się słodziki ze stevią, ale nośnikiem tej substancji są CUKRY….
Jest to albo dekstroza (jednocukier, identycznie działa jak glukoza), albo maltoza czy maltodekstryna (dwucukier) czy fruktoza…
Ja się pytam: Po co komu słodzik „bez kalorii” na cukrze?!?!?!
W Polsce jeszcze nie ma tej marki, ale w Ameryce jest bardzo popularna – „Stavia in the raw” – czyli faktycznie suszone liście. Ale 95% z tego to dekstroza!!! Stevii jest bardzo mało…
Pod spodem pokazuje przykładowe marki, w których głównym składnikiem jest dekstroza (składnika w pierwszej kolejności w składzie zawsze jest najwięcej)….
Pingback: Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Sernik bez mąki, jaj, glutenu, cukru i nabiału :)()
Pingback: Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Ciasto cukiniowo-orzechowe bez mąki, cukru i nabiału()
Pingback: Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Stevia bądź stewia, glikozydy stewiowe, rebaudiozyd A – cała prawda o stevii()