Warning: Declaration of WP_SimplePie_Blog_Item::get_id() should be compatible with SimplePie_Item::get_id($hash = false) in /wp-content/plugins/blogger-importer/blogger-importer-blogitem.php on line 110

Warning: Declaration of WP_SimplePie_Blog_Item::get_links($linktypes) should be compatible with SimplePie_Item::get_links($rel = 'alternate') in /wp-content/plugins/blogger-importer/blogger-importer-blogitem.php on line 119

Warning: Declaration of Blogger_Import_List_Table::prepare_items($blogs, $JSInit) should be compatible with WP_List_Table::prepare_items() in /wp-content/plugins/blogger-importer/blogger-importer-table.php on line 31
Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Jak wesprzeć układ immunologiczny w walce z wirusami – dieta
korona2

Jak wesprzeć układ immunologiczny w walce z wirusami – dieta

To, co jemy ma niebagatelny wpływ na układ odpornościowy? Opowiadałam o tym w Pytaniu na Śniadanie. Postanowiłam napisać taki skrót o tym co wpływa na nasz układ immunologiczny i co warto jeść aby skutecznie walczyć z wirusami:

1. Niskoenergetyczna, restrykcyjna dieta stosowana przez dłuższy czas, wg. badań pogarsza odpowiedź układu immunologicznego na wirus grypy.

2. Otyłość spowodowana nadmiarem kalorii również osłabia układ immunologiczny.

3. Warto wprowadzić do diety składniki generalnie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne jak: czosnek – allicyna, cebula – kwercetyna, miód i wyroby pszczele typu kit – ale uwaga, enzymy w miodzie nie podgrzewamy pow. 45 stopni.

4. Antyoksydanty - witamina C, E, selen, polifenole np. w zielonej herbacie albo, owocach jagodowych – do walki z wolnymi rodnikami, które mogą doprowadzić do stresu oksydacyjnego w organizmie, a przez to narażać nas na niedobory oraz osłabienie działania układu immunologicznego.

5. Aktywne fitoskładniki w warzywach i owocach wykazują działanie przeciwwirusowe np. właśnie polifenole, saponiny, chlorofilliny, alkaloidy.

6. Witamina A- zwiększa namnażanie się limfocytów, ale też monocytów i neutrofili. Przez co też chroni nabłonek oddechowy przed patogenami (UWAGA można przedobrzyć! Nie suplementujemy bez konsultacji ze specjalistą). Niedobór prowadzi do zmniejszenia aktywności żernej makrofagów. Warto jeść: ryby, podroby, jaja, bataty, marchew, jarmuż.

7. Selen - silny antyoksydant, jest składnikiem peroksydazy glutationowej – enzymu, który m.in. chroni nasze błony komórkowe przed uszkodzeniem. Warto jeść m.in.: ryby, jaja, grzyby, warzywa strączkowe.

8. Cynk - aktywuje limfocyty T – warto jeść pełnoziarniste produkty, ryby, skorupiaki, orzechy, pestki.

9. Żelazo - niedobór zwiększa ryzyko infekcji bakteriami i wirusami, obniża aktywność monocytów i zaburza produkcję limfocytów (które potrzebują żelaza do namnażania się). Nadmiar żelaza też nie jest dobry – następuje wówczas zablokowanie proliferacji limfocytów. Nie suplementujmy żelaza bez konsultacji ze specjalistą. Dodatkowo pierwiastek ten bierze udział w reakcji fentona, w której powstaje dużo bardzo reaktywnych wolnych rodników. A jak już wiecie, nie jest to dla nas korzystne.

10. Witamina D - reguluje działanie prawie wszystkich komórek układu odpornościowego (komórki te zawierają receptory witaminy D). Jedzmy
tłuste ryby, produkty mleczne, ale niestety to nadal będzie za mało, dlatego w tym okresie należy dodatkowo suplementować witaminę D.

11. Kwasy omega 3 – mają wpływ na zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie, m.in. poprzez zmniejszenie produkcji prozapalnych prostaglandyn. Jedzmy ryby, orzechy włoski, siemię lniane.

12. Właściwa flora bakteryjna układu pokarmowego – pomaga stymulować układ immunologiczny. Jeśli musieliście zażyć antybiotyki – warto rozważyć probiotykoterapię! I to nie na tydzień czy dwa, a na parę miesięcy. Do tego błonnik aby bakterie miały „co jeść”.

Dbajcie o siebie i bliskich!! 

 

Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871211/  
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18855727
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21548773 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17397266
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663710/

 

 

korona2

 

link do rozmowy:   https://pytanienasniadanie.tvp.pl/46878701/jak-zabezpieczyc-sie-przed-koronawirusem  



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2014 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.