Ostatnio w „Pytanie na Śniadanie” rozmawialiśmy razem z baristą – Łukaszem Miturą, na temat tego jak na kawę wpływa dodatek mleka.
Parę szybkich faktów od strony dietetycznej:
1. Kawa może zmniejszać wchłanianie wapnia lub jego wydalanie, ale nie jest to silny efekt jeśli dostarczamy wystarczającej ilości wapnia w diecie i tutaj akurat mleko do kawy może pomóc, zwiększając ilość wapnia (1).
2. Odnośnie przyswajalności antyoksydantów (głównie chodzi o kwas chlorogenowy – polifenol zawarty w kawie czy yerba mate) badania są sprzeczne. Niektóre wykazują, że biodostępność antyoksydantów jest trochę niższa (ok 30% po wypiciu kawy z 200 ml mleka), a niektóre, że nie ma żadnego wpływu (2, 3, 4)
3. Dodatek mleka nie powoduje słabszego pobudzenia i nie ma wpływu na przyswajane kofeiny (5)
4. Czarna kawa działa drażniąco na błonę śluzową żołądka, nie jest polecana przy wrzodach i zapaleniu żołądka (poleca się dodatek mleka), zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego
5. Kawa nie podwyższa ciśnienia u osób regularnie ją pijących i nie powoduje odwodnienia (jedynie uwaga na indywidualną tolerancję kofeiny) (5)
6. Mleko dodaje nam kaloryczność do kawy (sama w szklance ma jedynie 4 kcal), więc ma znaczenie czy pijemy mleko niskotłuszczowe czy pełnotłuste.
Nagranie można obejrzeć tutaj:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/42550476/czy-mleko-w-kawie-ma-wplyw-na-jej-wlasciwosci-pobudzajace
Bibliografia:
1. https://www.ncbi.nlm.
2. https://academic.oup.com/
3. https://pubs.acs.org/doi/abs/
4. https://www.ncbi.nlm.
5. https://www.ncbi.