shirataki

Makaron z owocami morza, cukinią i sosem

Danie super szybkie!

shirataki

Składniki:

- 300g mrożonej mieszanki owoców morza

- pół papryczki chilli (można pominąć albo dać suszonej)

- 3 ząbki czosnku

- łyżka oliwy z oliwek

- sól, pieprz

- 300g cukinii

- 200g śmietany 12% albo mleka kokosowego lub śmietanki migdałowej – w zależności kto, co lubi albo może jesć :) 

Przygotowanie:

shirataki owoce morza

Mieszankę owoców morza wyjmujemy z opakowania, i płuczemy pod bieżącą wodą (nie trzeba rozmrażać). Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojony czosnek i papryczkę, przyprawiamy. Po chwili (krótkiej aby czosnek nie zbrązowiał) dodajemy owoce morza oraz pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy 5-7 minut pod przykryciem. Płuczemy makaron shirataki (nie wymaga gotowania i nie zawiera kalorii – tutaj o nim więcej:  KLiK ), wykładamy do miseczki. Owoce morza na koniec zalewamy śmietaną albo mleczkiem kokosowym, mieszamy, wykładamy na makaron i gotowe :)

Ja jeszcze na koniec posypałam startą skórką ze spażonej cytryny :)

Makaron wygląda tak:

shirataki2

Oczywiście można zjeść bez makaronu albo ze zwykłym makaronem :)



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2014 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.