Na prośbę pacjentów dodaję przepis na krupnik, zdjęcie od pacjentki :)
Zdrowy Krupnik
Składniki na 2 porcje:
– Dwa udka z kurczaka (eco) ok 400g
- 1 pietruszka
- 1 por
- 150g batatów (słodkie ziemniaki)
- 8 suszonych grzybów
- pietruszka – nać
- 50 g kaszy gryczanej
- 300g cukinii
- 2 łyżki masła klarowanego
-sól, pieprz, liście laurowe
- ziele angielskie
- 2 litry wody
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę, namocz grzyby, obierz warzywa. Do zimnej wody dodaj mięso i grzyby, ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj przez godzinę. Następnie wrzuć jarzyny, gdy zmiękną, wyciągnij i pokrój, mięso i grzyby również pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem, dodając liść laurowy, ziele angielskie. Ugotowaną kaszę utrzyj drewnianą łyżką z masłem. Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem oraz dodaj 1,5 łyżki posiekanej pietruszki. I na koniec- nie jemy skóry z kurczaka :)