12064397_224184871267282_295280804_n

Zdrowy krupnik z grzybami i batatami

Na prośbę pacjentów dodaję przepis na krupnik, zdjęcie od pacjentki :)

 

12064397_224184871267282_295280804_n

 

Zdrowy Krupnik

 Składniki na 2 porcje:

 –  Dwa udka z kurczaka (eco) ok 400g

- 1  pietruszka

-  1 por

- 150g batatów (słodkie ziemniaki)

- 8 suszonych grzybów

- pietruszka – nać

- 50 g kaszy gryczanej

- 300g cukinii

- 2 łyżki masła klarowanego

-sól,  pieprz,  liście laurowe

- ziele angielskie

- 2 litry wody

 

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę, namocz grzyby, obierz warzywa. Do zimnej wody dodaj mięso i grzyby, ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj przez godzinę. Następnie wrzuć jarzyny, gdy zmiękną, wyciągnij i pokrój, mięso i grzyby również pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem, dodając liść laurowy, ziele angielskie. Ugotowaną kaszę utrzyj drewnianą łyżką z masłem. Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem oraz dodaj 1,5 łyżki posiekanej pietruszki. I na koniec- nie jemy skóry z kurczaka :)

 



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2014 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.