11903978_896392287065267_6492480727591254303_n

Domowy chleb z ziarnami i orzechami bez mąki

Uwielbiam czystoziarniste chleby. Często zapisuję je pacjentom na dietach odchudzających, ponieważ mimo, że mają więcej kalorii niż zwykłe chleby, ale kalorie te pochodzą głównie z tłuszczu i białka (swoją drogą teoria kalorii nie jest do końca prawdziwa, ale o tym kiedy indziej).

Pokażę Wam parę sposobów na takie chlebki.

11903978_896392287065267_6492480727591254303_n



Składniki na jedną keksówkę:

- 1 szklanka ziaren słonecznika (130g)

- 3/4 szklanki siemienia lnianego (ok ok 110g)

- 1/2 szklanki migdałów 30g  

-  1 1/2 szklanki płatków owsianych (ok. 160g)

-  6 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego (60g)

- 4 łyżki sezamu (ok 40g)

-  3 łyżki łupin babki płasznika (np. colon C – do kupienia w zielarskich albo w aptece) – skleja chlebek, zamiast jaj (albo dajemy jaja i mniej wody)

- 2 łyżeczki soli

- Parę szczypt stevii Klik i Klik

- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

-  1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

 

Przygotowanie:

 

20150427_203057
Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce,  dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia (bardzo ważne! nie można kroić ciepłego chleba, gdyż będzie się kruszył!). Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc.  Kroić cienkim i ostrym nożem.

Uwaga, jedna kromeczka o wadze ok 35-40g tego zdrowego chlebka ma ok 150 kcal (w porównaniu do kromki zwykłego chleba żytniego – ok 60 kcal). 

UWAGA! U osób z zaawansowanymi chorobami autoimmunologicznymi aby pozbyć się lektyn z nasion oraz z orzechów – należy najpierw namoczyć jedne i drugie przez 24 godziny a następnie skiełkować przez ok 3 dni. Kiełkuje się w ten sposób, że na tacy podlewamy wodą i codziennie wymieniamy na świeżą. Siemię lniane, czy sezam może się zkiełkować, natomiast orzechy nie zdążą, ale zajdą już w nich procesy kiełkowania, wytworzą się enzymy usuwające większość lektyn. W tym wypadku również nie używamy jajek, tylko babkę płecznika albo zmielone siemię.

WP_20150818_14_53_02_Pro

 

Jeśli nie chce nam się kompletować składników, to bardzo polecam gotowe mieszanki np. Spiżarnię Babuni – chleb z całych ziaren oraz z ziaren i orzechów. Ten z całych ziaren jest fajną alternatywą dla osób nie tolerujących orzechów (choć producent napisał na opakowaniu, że może zawierać orzechy różnego rodzaju, pewnie ta sama linia produkcyjna).

 

20150813_110620

Robi się bardzo łatwo! Do gotowej mieszanki dodajemy tylko 4 jaja, sól oraz 50ml oleju. Proponują oliwę z oliwek, ale jeśli tak, to tylko z wytłoczyn. Nie dodajemy oliwy z oliwek extra vergine, ponieważ wysoka temperatura przez tak długi okres pieczenia zmieni strukturę kwasów tłuszczowych i nie będą one już dla nas korzystne. Można dodać masło klarowane, olej kokosowy albo oliwę z oliwek ale z wytłoczyn i będzie pycha, zobaczcie sami! :) Tą mieszankę po wymieszaniu nie odstawiałam do nasiąknięcia (tak jak mój przepis) a i tak wyszło super. 

Jeśli jesteście uczuleni na jaja, to każde można zastąpić 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego zalanego 1/4 szklanki ciepłej wody (jeśli mieszanka będzie za sucha, trzeba dodać trochę więcej wody), albo dodając 5 łyżek łupin babki płesznika + woda (trzeba poczekać aż wszystkie wymieszane składniki się połączą, ponieważ może się okazać, że jest za sucho i się nie skleja.  

 

InstagramCapture_85b615f9-80b4-4cea-920f-42a74e05bbb0

Firma ma jeszcze w swojej ofercie domowe batony granola. Również 500 g, w składzie płatki owsiane, ziarna słonecznika, suszone (nie kandyzowane, uff!) morele, nasiona sezamu, suszoną żurawinę, orzechy laskowe. Proponują połączyć mieszankę z 100g miodu i 100g cukru. Jak dla mnie już wówczas nie do końca fit, więc musiałam wymyślić coś innego ;) Dodałam 2 jaja oraz sporo stewii (Klik i Klik). Wyszło pysznie :) Jeśli natomiast jesteście po intensywnym treningu lub podczas zawodów – to również podstawowy przepis z cukrem i miodem będzie dla Was odpowiedni aby dostarczyć sobie sporą dawkę energii w postaci szybko wchłanialnych węglowodanów.

11884699_894994600538369_1628958728698263098_o

WP_20150818_13_31_53_Selfie 1

 

WP_20150818_15_50_58_Pro

 



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2014 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.