20150315_161109

Ciasto kokosowe bez mąki i cukru

Pyszne ciasto utrzymujące poziom cukru w ryzach. rzepis znalazłam gdzieś w internecie dawno temu, zmodyfikowałam i od dawna przepisuję pacjentom jako słodką przekąskę, a na tronę zapomniałam wrzucić ;)




20150315_161109

Składniki na 8 porcji:

- 4 jajka, osobno żółtka i białka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu – nie miałam dałam zwykły)

- pół szklanki mąki kokosowej (nie wiórek!)(ok 120g)

- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

- 1/4 szklanki zmielonego na puder ksylitolu lub stevii albo miodu (u osób nie odchudzających się)

- Aromat waniliowy naturalny

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- szklanka przecieru z jabłka (starte jabłka) (ok 180 g)

- 1/4 szklanki żurawiny (ok 30g)

- 20g orzechów laskowych albo ziemnych (uwaga, ziemne to strączkowe)

1

 Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni na termoobieg. Do miski wrzucamy żółtka, ucieramy krótko z ksylitolem. Dodajemy olej, wanilię, cytrynę, jabłka i żurawinę, orzechy. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę kokosową, mieszając aż uzyskamy jednolita masę. 

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając proszek do pieczenia. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem. 

Tak uzyskaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ucinamy odstające rogi). Wkładamy do pieca na ok. 30 minut.

20150315_151445 20150315_160719 20150315_160902



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2014 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.