Reumatoidalne zapalenie stawów zalecenia dietetyczne

Natrafiłam na stronę Instytutu Reumatologii. Polecam serdecznie dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), ponieważ jest tam naprawdę bardzo dużo wiedzy, z której każda osoba chora może skorzystać. Zmotywował mnie to skrobnięcia paru zdań.

Co radzą oprócz diety? W sezonie letnim najlepiej jeździć w suche miejsca np. w lasy sosnowe. Lepiej unikać regionów z dużą zmiennością pogody i ciśnienia atmosferycznego, bo może to spowodować większe bóle w chorych stawach np. gór.

Poradnik poradnik przypomina też m.in. jak jeść, by nie nasilać choroby reumatycznej. 

Pokarmy nasilające dolegliwości stawowe to:
• czerwone mięso (kwas arachidonowy – omega 6)
• większość olejów roślinnych (zawierają dużo omega 6)
• pieczywo białe, pszenne (ale tak naprawdę najlepiej zrezygnować ze wszystkich zbóż)
• żywność wysokoprzetworzona: chipsy, zupy z torebek, fast-foody (konserwanty i inne substancje dodatkowe)
• kawa (kofeina), czarna herbata (teina)
• mleko, sery pleśniowe i żółte, jogurty i inne produkty mleczne, często też jaja
• warzywa psiankowate (ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażany)
• alkohol (pierwszy metabolit – aldehyd octowy)

 

Produkty zmniejszające stan zapalny w organizmie to:
• kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby: łosoś, tuńczyk, sardynki, makrele, pstrągi), olej lniany (ale tutaj jest kwas ALA, który w mniejszym stopniu ulega konwersji do aktywniejszych EPA i DHA)
• warzywa – bardzo duża ilość! (zalecane: np. brokuły, kabaczek, kapusta włoska, szpinak, słodkie ziemniaki, czosnek, cebula),
• pokarmy dostarczające białka (groch, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste – ale nie w fazie ostrej z uwagi na obecność lektyn),
• owoce (ananasy – bromelaina, winogrona – resveratrol, owoce ciemnoczerwone, cytrusy, wszystkie bogate w witaminę C – antyoksydanty),
• przyprawy (kurkuma, imbir, anyż, goździki – antyoksydanty),
• oliwa z oliwek, olej kokosowy

i… długo gotowany rosół na kościach. Działa cudownie przeciwzapalnie (ale o tym w następnym artykule :) )

Bardzo istotny jest stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Powinien on wynosić ok 1:3. Jeśli kwasów omega 6 jest zbyt dużo (tak się niestety dzieje w zwyczajowej diecie Polaka), to Omega 6 zaczyna działać prozapalnie. W chorobach reumatoidalnych zawsze zalecam suplementację omega 3

Więcej: www.instytutreumatologii.pl



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2014 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.