high-cholesterol

Cholesterolowe kłamstwo! vol. 1

Lekarz stwierdza po badaniach, że mamy za wysoki poziom cholesterolu. Co się wówczas dzieje? Nakazuje zmniejszenie ilości cholesterolu w diecie oraz przepisuje statyny. Ale… jeśli przestajemy jeść cholesterol, wówczas nasz organizm musi się bardziej namęczyć aby wyprodukować cholesterol. Im więcej jemy cholesterolu, tym organizm produkuje go mniej.

high-cholesterol

Nie bójmy się cholesterolu, jest on nam potrzebny do:

- produkcji hormonów steroidowych, takich jak testosteron, estrogen, progesteron czy kortyzon,

- jest prekursorem witaminy D, której w naszej szerokości geograficznej mamy niedobory,

- produkcji osłonek mielinowych neuronów w mózgu (25% cholesterolu w naszym ciele znajduje się w mózgu), jest potrzebny do przekaźnictwa nerwowego,

- bierze udział w budowaniu błon komórkowych,

- niektóre badania mówią, że cholesterol może być antyoksydantem.

 

Ok 80% (ok. 1-2 g) cholesterolu jest pochodzenia endogennego – czyli to właśnie nasz organizm nasz go produkuje w wątrobie, jelitach i troszkę w skórze. Tylko ok 20% (ok 300-500mg) całkowitego cholesterolu pochodzi z jedzenia.

Teraz wszyscy panicznie boją się cholesterolu. Jedzą tylko białe mięso, produkty light, margaryny obniżające poziom cholesterolu – dzięki temu rozwinęła się zupełnie nowa gałąź przemysłu. Produkty te czasem obniżają troszkę poziom cholesterolu, ale jest to o ok 1-3%, co nam to zmieni? Nic (abstrahując w ogóle od tego, że cholesterol nie jest zły). Następną nową gałęzią przemysłu są produkty nabiałowe light albo 0% tłuszczu. NIE KUPUJEMY takich! Dlaczego? Odpowiedź tutaj.

Kiedyś zrobiłam na paru pacjentach na ich własną prośbę eksperyment i wyeliminowałam całkiem cholesterol w diecie. Co się stało? Zupełnie nic. Cholesterol się nie zmienił, ponieważ organizm zaczął wówczas produkować większą ilość cholesterolu endogennie.

Kiedy natomiast wprowadzam jaja, masło (wytłumaczone dlaczego), czerwone mięso – cholesterol magicznie spada. Oczywiście wprowadzam również zdrowe tłuszcze, orzechy, awokado, ryby i dodatkowo poziom „zdrowego” cholesterolu HDL wzrasta.

Osobiście odradzam branie statyn. Dlaczego? Tutaj wyjaśnienie

Nadmierne obniżanie cholesterolu może doprowadzić do problemów hormonalnych, niepłodności, demencji czy przedwczesnego starzenia się.



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2014 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.