FAKTY i MITY na temat zupek chińskich / instant.

1. Zupki w proszku mają bardzo mało wartości odżywczych – FAKT

Makaron jest zrobiony z białej mąki, polepszaczy i spulchniaczy. Sos/przyprawy natomiast w dużej mierze są sztucznymi odpowiednikami.

2. Zupki instant zawierają najwięcej konserwantów i dodatków „E” – MIT

Dzięki temu, że zupka jest suszona może zawierać mniej konserwantów (ale jednak ma). Nie wszystkie dodatki oznaczone symbolem „E” są nie zdrowe. Niektóre „E” to symbole np. witamin czy kwasku cytrynowego. Choć jednym z najgorszych dodatków jest glu­ta­mi­nian sodu (E621) – wzmac­niacz smaku, który może powodować uzależnienie.

3. Zupki chińskie zawierają tłuszcze trans – FAKT

Tłuszcze utwardzone oddawane w saszetkach do zup zawierają bardzo dużo tłuszczy trans niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Jeśli już jemy to nie dodawajmy saszetki z tłuszczem.

4. Mają bardzo dużo soli i cukru – FAKT

Niestety producenci nadużywają obu tych składników. Każda z tych zupek ma zarówno sól jak i cukier. Dlatego jeśli długo jedliśmy takie zupki, wówczas musimy doprawiać mocniej inne potrawy bo przyzwyczajamy się do słodko słonych dań.

5. Wszyscy mogą od czasu do czasu zjeść zupkę chińską/instant – MIT

Takich dań nie powinny spożywać osoby chore na cukrzycę (duża ilość prostych węglowodanów) oraz na nadciśnienie tętnicze (duża ilość soli oraz glutaminian sodu, który podnosi ciśnienie)

6. Jedzenie zupek instant może wzmocnić trądzik – FAKT

Polepszacze smaku, aromatu, barwniki i glutaminian sodu mogą powodować zmiany w skórze.

7. W zupce chińskiej jest więcej soli niż w chipsach – FAKT

Testy „consensus action on salt and health” wykazały, że jedna zupka chińska ma więcej soli niż paczka chipsów. W niektórych zupkach jest jej nawet 8 gram, czyli o 20% więcej niż dzienna maksymalna ilość spożycia soli.

8. Zupka chińska jest ciężkostrawna – FAKT

Możecie to zobaczyć na filmiku poniżej zrobionym na potrzeby konferencji naukowej TEDx Manhattan 2011. Do żołądka dwóch osób wprowadzono specjalne kapsułki z kamerami i następnie obserwowano dzięki nim, jak narząd radzi sobie z trawieniem dwóch różnych posiłków. Pierwszym była zupka chińska z makaronem, żelki oraz napój izotoniczny. Drugim tradycyjny rosół z makaronem, żelki domowej roboty oraz herbata. To, jak przebiegało doświadczenie, można zobaczyć na filmiku

 

 

:

Trawienie zupki i sztucznych składników okazało się ciężkim zadaniem. Makaron z zupki chińskiej zachował kształt po ponad dwóch godzinach od spożycia! Wszystko za sprawą sztucznych dodatków, z których niektóre produkowane są z ROPY NAFTOWEJ! Mają za zadanie przetrwać Armagedon, a nie tylko zwykłe przejście przez jelita.

A na koniec przykładowe składy zupek instant:

Zupka A: kluski (81%): mąka pszenna, tłuszcz roślinny, skrobia modyfikowana, sól, substancje spulchniające: węglan sodu, węglan potasu; barwnik: beta-karoten, mieszanka smakowa (19%): skrobia, sól, tłuszcz roślinny, cebula (suszona, prażona), maltodekstryna*, substancje wzmacniające smak i zapach: glutaminian sodu, inozynian disodowy i guanylan disodowy; laktoza, ekstrakt drożdżowy, koncentrat pieczarkowy suszony (3,2%), białka mleka, pieczarki (2%), mąka pszenna, przyprawy: natka pietruszki, pieprz; aromat, barwnik: karmel amoniakalny, *otrzymana ze skrobi.

Zupka B: Skład: kluski (92,1%): mąka pszenna, tłuszcz roślinny, tapioka, skrobia modyfikowana E 1420, cukier, stabilizatory: trifosforan pentasodowy, guma guar, substancje spulchniające: węglan sodu, węglan potasu, kurkuma; dodatki smakowe (7,9%): rafinowany olej palmowy, sól, cukier, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy, suszone warzywa: marchew, zielona cebula, kolendra, curry w proszku (zawartość w dodatkach smakowych 6%), kurkuma, anyż, goździk, nasiona kolendry, cynamon, pieprz, czosnek, chilli, trawa cytrynowa, aromat, barwnik: beta-karoten, przeciwutleniacz E 306.


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


  • http://www.blogger.com/profile/01438418562418746969 Piotr Właziński

    Jak dla mnie bardzo ciekawy artykuł. Chińska zupka przytrafia mi się bardzo rzadko ale jednak, warto wiedzieć co jemy!

  • http://investkomfort.edu.pl/ kasia

    świetny artykuł,nie wiedziałam niektórych rzeczy na temat zupek chińskich:)

  • Guest

    Zupki chińskie zawierają tłuszcze trans – FAKT

    Tłuszcze utwardzone oddawane w saszetkach do zup zawierają bardzo dużo tłuszczy trans niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Jeśli już jemy to nie dodawajmy saszetki z tłuszczem. Może jeszcze raz przeglądnij skład zupek? bo ja w tych popularnych nie widzę tłuszczów uwodornionych

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Przeczytaj skład jeszcze raz i się wypowiedz :) skoro większość zupek ma tłuszcze roślinne i są one w stanie stałym w saszetce to są one uwodornione. Tyle.

      • Guest

        Matko boska:D Czy Pani widziała kiedyś zupkę na oczy? Która ma tłuszcz stały? bo te co ja jadam mają osobną saszetkę z tłuszczem w stanie płynnym. Wystarczy 5 min na sprawdzenie tego za pomocą internetu. Tyle i aż tyle :).

        • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

          Sama jadłam takie na studiach :D

  • Zefirowy

    „z których niektóre produkowane są z ROPY NAFTOWEJ!” – no fakt, przerażający argument. Zupełnie nie interesuje mnie, z czego jest coś produkowane, o ile wynik tej produkcji nie jest szkodliwy. Podpowiem, że z ropy naftowej produkuje się bardzo dużo różnych pożytecznych rzeczy – np. leki, ponieważ jest to jeden z podstawowych materiałów dla przemysłu chemicznego. I nie ma przy tym żadnego znaczenia, czy jakiś produkt powstał w przemianach chemicznych w roślinie, zwierzęciu, czy w reaktorze chemicznym. Nasz organizm nie jest w stanie tego rozpoznać.

  • Mariusz

    W artykule brakuje nieco logiki. Napisane jest, że nie powinni jej jeść cukrzycy, bo zawiera węglowodory. Jednocześnie piszą, że makaron zupki jest ciężkostrawny i długo zalega w żołądku. Przecież dla cukrzyka to zaleta ! Właśnie o to chodzi, żeby za szybko się nie trawił i zamieniał w cukry proste, które przechodzą do krwi. Po to cukrzycy jedzą np chleb razowy.

Copyrights © 2014 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.