stevia+(1)

Stevia – OSZUSTWO! Uważaj co kupujesz!

 

Jeśli otworzyłeś/aś ten artykuł to zapewne zajadasz się stewią bez wyrzutów sumienia, ponieważ przeczytałeś w internecie o jej zdrowotnym działaniu, o tym, że jest naturalna, nie ma kalorii i w ogóle się nie metabolizuje, albo byłeś/aś na jednym z moich wykładów lub jesteś moim podopiecznym :)

Ci ostatni są w najlepszej sytuacji, ponieważ starałam się wytłumaczyć jakie produkty najlepiej kupować. Ale reszta?…

Osobiście bardzo POLECAM stevię, ale trzeba wiedzieć gdzie i jaką kupić.

Czym w ogóle jest stevia? Jest to naturalny słodzik pochodzenia roślinnego. Produkuje się go z liści drzewa, które pochodzi z Brazylii. Stewiozydy (związki słodządzące zawarte w roślinie) są 300 razy słodsze od zwykłego cukru (przy czym zawartość w roślinie to 10%). Steviozydy nie mają kalorii i nie podwyższają poziomu cukru we krwi. ALE! Jedynie jeśli są połączone z właściwymi składnikami (nośnikami).

Aby stevię można było wyprodukować musi ona być połączona z jakimś innym składnikiem, wypełniaczem, nośnikiem. Glikozydy stewiowe (ta naturalna substancja słodząca) musi być z czymś połączona. Najlepiej aby to była np. celuloza, która się nie trawi.

Ostatnio na rynku pojawiają się słodziki ze stevią, ale nośnikiem tej substancji są CUKRY….

Jest to albo dekstroza (jednocukier, identycznie działa jak glukoza), albo maltoza czy maltodekstryna (dwucukier) czy fruktoza…

Ja się pytam: Po co komu słodzik „bez kalorii” na cukrze?!?!?!

W Polsce jeszcze nie ma tej marki, ale w Ameryce jest bardzo popularna – „Stavia in the raw” – czyli faktycznie suszone liście. Ale 95% z tego to dekstroza!!! Stevii jest bardzo mało…

Pod spodem pokazuje przykładowe marki, w których głównym składnikiem jest dekstroza (składnika w pierwszej kolejności w składzie zawsze jest najwięcej)….

 Więcej o stevii tutaj
 
 
 
 
 
Dużo osób pyta mnie jaką stewię kupuję. Prawda jest taka, że kupuję jaka mi się trafi wyszukując według składu. Kiedyś wyszukiwałam na allegro i mam zapas, nie obserwuję nowych marek, które powstają. Teraz na prośbę jednej osoby na facebooku spojrzałam i nadal jest dostępna ta, którą kiedyś kupiłam. Dodatkowo ponoć do końca maja z tym linkiem dają 25% zniżki :) http://referme.to/iIu8DJo trzeba wyszukać u nich stewię, ma 98% Rebaudioside A wg certyfikatu – fajnie, o to chodzi! :) 
 
 


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


  • Anonymous

    a może jakieś przykłady STEVII, która nie bazuje na cukrze? ;) łatwiej będzie ją upolować w sklepie…

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Ja osobiście używam Better stevia, ale kupuję przez internet: http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-instant-tabs-200-tabletek.php tak samo mają w proszku, fajne

  • Anonymous

    Polecam przejść się do apteki i zakupić suszoną Stewię, bez dodatków.
    Do herbaty bardzo polecam.

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    niestety suszone liście stevii też mają sporo dekstrozy (glukoza)… dlatego lepiej ekstrakty

  • Anonymous

    Ja używam Stevii, firma zielony listek, skład: maltodekstryna oraz substancja słodząca: glikozydy stewiolowe. Czym mogę to zastąpić, ponieważ wszystko co posłodzę Stevia mi nie smakuję. Czasami jak muze posłodzić uzywam miodu lipowego lub gryczanego. Herbatę wypiję gorzką ale kawę to już ciężko.

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Maltodekstryna jest cukrem prostym, ale też nie ma go jakoś dużo w jednej tabletce. Jeśli starasz się ograniczać węglowodany i cukry to ten słodzik to najlepszy pomysł. Miód również ma wysoki indeks glikemiczny. Co bym Ci polecała xylitol albo eritrytol. Obydwa to alkohole cukrowe stosowane np. do słodzenia gum typu orbit. Są zdrowsze o niebo od cukru, mają połowę jego kaloryczności i prawie nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Więc jeśli przeszkadza Ci smak stevii właśnie takie zamienniki bym Ci proponwała

  • http://www.blogger.com/profile/17535053227522344404 Di Sze

    Better stevia tez na 1 miejscu ma : Maltodekstryna ryżowa.
    Znacie inne marki bez tych cukrów?

  • Anonymous

    Dziękuje, za podanie tych zamienników, ale tak jak pisałaś ograniczam węglowodany i cukry więc chyba muszę się do tej stevii przyzwyczaić, tym bardziej, że to mój nowy zakup i dużoooo jeszcze jej mam, heh, dziękuje i pozdrawiam.

  • http://busy-express.pl/ Panana

    dobrze wiedzieć, właśnie planowałam przejść na stewię

  • Anonymous

    To ja już nie wiem, którą kupić??? !!!
    Chcę Stevię w proszku najchętniej taką, która nadawać się będzie też do pieczenia.
    Kawy i herbaty nie słodzę – więc ten problem mi odpada, ale chcę schudnąć a nie potrafię zrezygnować ze słodkości….
    Chciałabym Stevię bez chemicznych dodatków – stosoawałm słodzik Sussiana – więc już nie chcę chemii!
    Pozdrawiam iwona

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    ja używam ten proszek, też tylko do wypieków: http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-powder-1-oz.php Pisałam z tą firmą i pytałam się jak to możliwe, że nie ma więcej składników niż stevia? Dostałam taką oddpowiedź na temat ich produktów: Zawarte dodatki takie jak maltodekstryna ryzowa, celuloza
    itp. Zabezpieczają produkt prze zbrylaniem lub kształtują tabletkę. Jest ich
    mniej niż 1% i ni mają jakiegokolwiek wpływu na nasz organizm lub smak
    stevi.

  • http://www.super-zespol.pl/ Mimi

    do tej pory kupowałam na allegro… ale nie wiem czy sama się nie nabrałam na podpuchę

  • Anonymous

    Powiem tak: ta betterstevia cenowo poraża!
    Wczoraj sobie sprawdziłam…. mam i stevię zielony listek i słodzik sussiana i w obu jest…..maltodekstryna!!! Co więcej używałam sussiany w 2009r przez trzy miesiace będąc na Dukanie i schudłam 25kg! Więc ta maltodekstryna chyba nie jest taka straszna ;) – powoduje raczej spadek a nie wzrost wagi bo wieżcie mi nie żałowałam sobie Dukanowych słodkości :)
    Pozdrawiam iwona

  • Anonymous

    I jeszcze jedno co myślicie o tej stevii :
    http://natvita.pl/stevia-naturalny-slodzik/105-stevia-proszek-liscie-sproszkowane-cena-sklep-stevia-rebaudiana.html
    Zielony kolor mnie kusi ;) ale jak tego używać?
    iwona

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Iwona – „Steviozyd zawarty w liściach jest słodszy od cukru o….”. Z tego co napisałam w artykule czytając informacje o suchych liściach – „W Polsce jeszcze nie ma tej marki, ale w Ameryce jest bardzo popularna – „Stavia in the raw” – czyli faktycznie suszone liście. Ale 95% z tego to dekstroza!!! Stevii jest bardzo mało…”
    Liście to tylko część słodkiej substancji, do stevii kupnej ją ekstraktują. Ja osobiście nie zamawiałabym liści. Kiedyś to zrobiłam (nie tak sproszkowane jak te w linku, które podałaś) i było słodkie, ale podchodziło jakimiś ziołami.

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Co do zielonego listka to znalazłam informacje od producenta: „Zielony Listek Stevia w pudrze jest produktem przeznaczonym jako zamiennik
    cukru, cukru pudru do pieczenia i posypywania ciasta, owoców, deserów. W
    tym celu glikozydy stewiolowe jako substancja bardzo intensywnie słodka,
    musiały być naniesione na nośnik, by konsument mógł mógł odpowiednio
    zastosować go jako zamiennik cukru. 1 łyżeczka Zielony Listek stevia w
    pudrze odpowiada 3 łyżeczką cukru. W produkcie Zielony Listek Stevia w
    pudrze nośnikiem jest maltodekstryna, dlatego 100g produktu Zielony Listek
    Stevia w pudrze zawiera 97,8g węglowodanów, w tym 97,8g skrobi.

    Ale – stosujemy malutko – pół łyżeczki czy jedną tabletkę – w przeliczeniu to mało kcal.

    Powtórze to co wyżej napisałam – jeśli w składzie jest cukier – nie kupowałabym, tym bardziej jeśli jest na pierwszym miejscu :)

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz
  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    a ta sussina to jakaś masakra! Skład: Sachyrynian sodu (E-954) (12mg), aspartam (E-951) (2mg), regulatory kwasowości: cytrynian sodu (E-331) i węglan sodu (E-500), stabilizatory: L-leucyna, laktoza. Zawiera aspartam, który jest źródłem fenyloalaniny.

    Fakt, mniej kcal niż cukier – więc jak ktoś musi to lepiej już nawet posłodzić aspartamem, ale niech to będzie okazjonalnie

  • Anonymous

    Witam :)
    Na moim opakowaniu Sussina gold jest taki skład: maltodekstryna, cyklaminian sodu, sacharynian sodu – bez zadnych procentów. Ani słowa o aspartamie! Chyba że któryś z powyższych składników to aspartam…. ale nie jestem chemikiem, nie znam się ;)

    A ZIELONY LISTEK ma kalorie ale z tego co piszą w podanym przez Ciebie linku nie zawiera cukru – chyba, że coś przeoczyłam.

    Miłego dnia iwona

  • Anonymous

    Temat skończony? Czyżby chodziło tylko o reklamę danego rodzaju stevii??? Szkoda…..

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Nie promuje żadnej formy stevii, mówię tylko co nie powinno być w składzie a co powinno. Tak jak napisałam w artykule – stevia, którą kupujemy nie powinna mieć maltodekstryny (to jest cukier), chyba, że ewentualnie na samym końcu składu. Żaden z tych składników co podałaś Iwonko nie jest aspartamem.
    W zielonym listku jest stewia pod postacią maltodekstryny :) „W produkcie Zielony Listek Stevia w
    pudrze nośnikiem jest maltodekstryna, dlatego 100g produktu Zielony Listek
    Stevia w pudrze zawiera 97,8g węglowodanów, w tym 97,8g skrobi. „
    Nie kupujcie! :)

    • Anna

      Niestety dałam się oszukać firmie Domos Polska – produkującemu pod marką „zielony listek” „słodzik stołowy na bazie glikozydów stewiolowych”
      Nie wczytywałam się w skład, ponieważ zmyliła mnie informacja „Najlepszy produkt dla diabetyka 2012…. Dobre dla diabetyka”.
      Tymczasem skład to: „maltodekstryna; substancja słodząca glikozydy stewiolowe (2,3%)” !
      Na bazie glikozydów stewiolowych ? Są minimalnym dodatkiem. W dodatku słodzik jest gorzkawy.

  • Anonymous

    Moja Canderel Green Stevia zawiera laktozę i nie zamierzam robić afery bo 100 tabletek łącznie waży 8,5g… To tyle co niepełna łyżka cukru, którą niektórzy naraz słodzą herbatę, a mojej stevii wystarczy na 100 herbat więc co za różnica ile „gratisowego” cukru ona zawiera, skoro są to dosłownie śladowe ilości? Na jej opakowaniu uczciwie jest napisane, że zawiera jakieś tam kalorie po przecinku, natomiast nie róbmy afery aby bić się o jakieś miligramy cukrów prostych.

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Anonimowy – oczywiście lepiej żeby nie było, ale faktycznie nie są to wielkie ilości i jeśli ktoś już ma taką stevię to należy ją zużyć. Niektórzy po prostu używają stevię do wszystkiego i to w dużych ilościach (kawa, herbata, napoje, potrawy, ciasta) – wówczas lepiej mieć 100% stevię :)

  • Anonymous

    Pani Ewo piszę Pani, że „stevia, którą kupujemy nie powinna mieć maltodekstryny (to jest cukier), ” i poleca Pani proszę ze stewi irmy Better Stevia, Na stronie producenta w składzie wymieniona jest tylko czysta stevia. Jednakże sama Pani przyznaje, że producent przyznał się do maltodekstryny w składzie, niby jest to 1%, ale jednak. Czy myśli Pani, że warto wierzyć producentowi, że jest to tylko 1%, tym bardziej, że informacje o nim zataja.
    Mam jeszcze pytanie odnoścnie tabletek Better Stevia tego samego producenta, mają one w składzie: Celuloza, certyfikowany ekologiczny ekstrakt z liści stewii (Stevia rebaudiana), kroskarmeloza sodowa oraz stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego).
    W związku z tym pytanie czy tych składników należy się obawiać ? Czy one w przeciwieństwie do maltodekstryny nie są cukrami ?
    Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

  • Anonymous

    A co Pani sądzi o tym: Stevia w tabletkach Natusweet
    Składniki: Izomalt, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (naturalny ekstrakt ze stewii), węglan sodu, kwas winowy, stearynian magnezu
    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.

  • http://www.stevi-gold.pl/ stewia

    A co np. z taką w płynie? [url]www.stevi-gold.pl[/url] ? Skład to gliceryna roślinna, woda i glikozydy stewiolowe.

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    stewia – super jest ta stevi-gold!!! Musze spróbować! Rebaudiana A ponoć jest lepsza bo nie ma gorzkiego posmaku. Co prawda glikozydy steviowe to dalej jest tylko 35% tutaj, ale wypełniaczem nie są żadne cukry, tylko naturalne składniki owej rośliny. Ja bym brała :) Tylko trzeba teraz zamówić online :)

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    odpisuję na resztę pytań. Podpisujcie się proszę bo nie wiem jak mam adresować. Co do better stevii – tu akurat myślę, że to prawda, bo glikozydy stewiowe są wymienione na pierwszym miejscu, no i ilość proszku na jedną porcję jest bardzo malutka, aż się zdziwiłam, jak 3 główki od szpilki, a nie jak w innych stewiach w proszku, gdzie często łyżeczka odpowiada łyżeczce.

    Odnośnie reszty składu – celuloza tak jak wcześniej pisałam, jest świetna, to jest ta substancja, która buduje łodygi roślin, w ogóle jej nie trawimy. kroskarmeloza sodowa – musiałam to sprawdzić – to jest sól, a zatem ok, bo jest jej malutko, pewnie dla zbilansowania smaku. stearynian magnezu jest też solą, ale stosowaną aby zlepić tabletki. Podejrzewam, że ten skład podała Pani z tabletek. Nie jestem w domu, więc nie sprawdzę opakowania.

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Odnośnie słodzika Natusweet (nazwa jakby był naturalny…) – Izomalt – jest to sztuczna substancja słodząca, ma dużo mniej kalorii niż cukier, ale je ma. Może powodować przeczyszczenie. Reszta składu ok – stevia i wypełniacze aby skleić tabletkę.
    Nie polecałabym, ale jak ktoś nie ma innego odpowiednika cukru na ten moment to nie ma tragedii – proszę używać, ale nie przesadzać z ilością.

    Pozdrawiam serdecznie :)

  • Paula

    Witam, mam jeszcze pytanie odnośnie stewii firmy So Sweet, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć o niej opinii.
    Skład: ekstrakt ze Stevii, Rybozyd A 97%, monowodzian laktozy, kroskarmeloza sodowa, koloidalny,dwutlenek krzemu, hydroksypropuloceluloza, stearynian magnezu.

    Jedna tabletka (70mg) to 0,25 kcal

    Cena jest bardzo przystępna, bo 8 zł/200 tabletek.

    Co myśli Pani o tym składzie? :)

  • Anonymous

    Co Pani myśli o czystej roślinie, kupić w ogrodnictwie i zrywać listki do herbaty?

  • http://www.blogger.com/profile/01099587865193751038 skumulowana

    A czy ten skład jest dobry?
    substancje słodzące: E960 – glikozydy stewidowe 15% substanc.

    wypełniająca: E968 erytol 33%

    substanc. regulatora kwasowości: E500 (węglan sodu 27%)

    reg. kwasowości: E334 kwas winowy 24%

    emulgator – E572 stearynian magnezu 1%

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    skumulowana – jest ok :) w większości to glikozydy, następnie 15% taki inny słodzik, również zdrowy, a reszta popularne stabilizatory. Można jeść :)

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Paula znalazłam ta stevię: http://www.sostevia.pl/4,sostevia-tabletki100,3 Nie wiem co to ten monowodzian laktozy, ale pod spodem jest napisane, że nie zawiera laktozy, czyli to nie laktoza, ale jakiś związek. 97% to jest tyle rebozydu A w stevii, ale nie wiadomo ile jest tej stevii faktycznie. Ale ma mało kalorii. Daję rade ten słodzik wg mnie :)

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Anonimowy – czysta roślina ma dużo mniej glikozydów steviowych (ta słodka substancja) niż ekstrakt, więc trzeba jej więcej dać, będzie też miała więcej kalorii, ale nadal nie podwyższają zbytnio cukru we krwi. Kiedyś kupiłam suszone liście i niestety nie pasował mi ich smak, bo jednak było w nich coś ziołowego :)

    Ale można spróbować taki eksperyment, jeśli będzie smakowało, to będzie to sama natura!

  • http://www.blogger.com/profile/01099587865193751038 skumulowana

    Dziękuję za odpowiedź ;)

  • Anonymous

    kiedys kupilem opakowanie pastylek stevi na ktorym bylo napisane:
    Ingredients: 100% pure stevia leat extract with minimum 90% stevioside
    firma New Foods, Inc. z USA.
    Niestety nie moge znalezc juz tego peoduktu:(
    Ewo jakie pastylki wybrac?
    Nie istnieja juz takie bez niczego? zeby byla 100% stevia?

  • Anonymous

    Co lepsze?
    STEVIA BIO NATURE
    Zawartość; Steviosid, Sodium, Bikarbonat, kwasek Tartaric , Sól magnezowa.

    czy

    Better Stevia
    Skład:celuloza – nośni, glikozydy stewiowe E960 – substancja słodząca z certyfikowanego ekologicznego ekstraktu z liści Stevia Rebaudiana – Better Stevia, kroskarmeloza sodowa oraz stearynian magnezu pochodzenia roslinnego.

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Obydwa wydają wię w porząku. Mają podobne składy tylko naczej nazwane. Bikarbonat to wodorowęglan sodu, który ma działanie odkwaszające, więc fajnie. Wiem tylko, że w Better Stevii wyciąg to 99%, w Stevia bio nature nie wiem tego, choć i tak reszta składu nie ma wartości kalorycznych, więc można kupować :)

  • Anonymous

    Prosze sobie sprawdzic produkty niemieckiej firmy Steviola Alles nur kein Zucker. Co o tym mysla specjalisci??

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Sprawdziłam tą Steviola Alles nur kein Zucker faktycznie nie ma cukry, ale erytrol (albo erytrytol)- jest to taki cukier, który powstaje przy ferentacji niektórych owoców. Ma ok 20 kcal na 100g. Czyli na tabletkę jedną też nie będzie miało to żandnych kalorii. Dodatkowo erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, więc ok. Tylko takie małe sprostowanie, u nich na stronie jest podane, że to stevia, ale na pierwszym miejscu w składzie ma właśnie erytrol ;) Inhaltsstoffe: Erythritol, Süßungsmittel Steviolglycoside.

  • Anonymous

    witam , czy słodzik stevia w pudrze zielony listek moze byc uzywany do pieczenia ciasta? na necie sa rozne opinie a na opaakowaniu nie pisze ni c, dziekuje za odpowiedz , pozdrawiam

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Może być używany do pieczenia, większość w składzie to maltodekstryna, nie ma przeciwskazań do używania wysokich temperatur

  • karolina

    Witam, a czy ten proszek Better Stevia można używać do pieczenia ? http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-powder-1-oz.php

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Karolina – jak miałam to używałam -można :)

  • http://www.blogger.com/profile/06195381529229554916 Oskar Tchorzewski

    LUDZIE ! naa 100 g tabletek jest 98 g wegli , ale przeciez cala paczka 250 tabletek ma 13 g !!!
    dodajac dziennie 2-3 tabletki nie dodajesz praktycznie NIC

  • http://www.blogger.com/profile/12909053410134317598 gość

    Witam. z tematem stewii dopiero się zapoznaje. Dziś kupiłam produkt firmy Zielony Listek ale z tego co czytam to nie był najlepszy wybór. W poszukiwaniu idealnego natrafiłam na taki o składzie: Rebaudiozydu A 98% (E960 substancja słodząca), nic więcej nie jest podane. I jak to Pani ocenia?
    pozdrawiam

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Oskar, niektórzy dają dużo więcej niż 2-3 tabletki, jadają po 30-40 albo i więcej dziennie. Ale to i tak bardziej chodzi o to aby kupować produkt nie oszukany, taki za jakiego zapłaciłeś i chciałeś kupić. Jak miała być stevia to niech będzie stevia a nie jakieś wypełniacze! :)

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Gość – skoro w składzie jest 98% rebaudiozydu A (najlepsza forma stevii, mniej gorzka), to super! 2% innych substancji to mało – myślę, że to dobry produkt

  • Anonymous

    Ja hoduje stewie, i powiem szczerze nie sprawdza sie w zadnych calu, nawet suszona nie daje zanej słodyczy, jedynie tylko gdy ja je sie bezpośrednio z mojego krzaczka

    • Gość

      Meh, nie, nie jest tak źle. My też mamy stewię na ogródku. W zeszłym roku mama gotowała z niej syrop i sprawdzał się świetnie. Słodziłam nim m. in. koktajle. Trzeba zwrócić uwagę, żeby stewia (jako roślinka) dostawała dużo słońca i żeby nie zerwać jej za późno. Te starsze miały już za dużą goryczkę :<

  • Anonymous

    a co Pani sądzi o: http://marketbio.pl/stewia-czysty-ekstrakt-97-20-g-natusweet.html
    jest mowa o ilosci i czystosci glikozydu stewilowego. czy podana ilosc jest w porządku?

  • Emper

    Wize, że sporo nieporozumień wynika z tego, że niektórzy nie widza różnicy między Stevią w proszku, a tabletkami !

    Proszek ma być (psychologicznie) zamiennikiem dla cukru i dlatego musi być go więcej na porcję – np. ok. 3g. Tabletki są bardziej zamiennikiem dla słodzików i w związku z tym ich porcja to jedyne ok. 0,05g.

    W obu przypadkach w celu zachowania jednakowej „słodkości” porcji powinna być taka sama ilość Stevii, ergo brakującą masę producent musi czymś uzupełnić! Niestety większość z producentów stosuje do tego celu cukry proste tym samym zwiększając ilość kalorii przypadających na porcję.

    Mając na uwadze powyąższe – polecam tabletki.

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Odnośnie: http://marketbio.pl/stewia-czysty-ekstrakt-97-20-g-natusweet.html : Nie do końca rozumiem opisany skład. W jednym miejscu jest napisane, że „Ma w sobie 60% glikozydu stewiolowego Rebaudiozydu A o czystości 97% (im wyższa czystość tego glikozydu tym smaczniejszy produkt końcowy) i 40% stewiozydu” ,a w drugim „
    zawiera najwyższej jakości glikozydy stewiolowe, najsłodszy i najsmaczniejszy glikozyd stewiolowy Rebaudiozyd A stanowi 97% składu produktu.”
    Te dwie informacje się wykluczają. Myślę, że mieli na myśli to, że w całym proszku czy tabletkach stevii jest 97% z czego 60% do rebaudiozyd A (który jest najmnije gorzki), a 40 reszta steviozydów. Jeśli tak by było to produkt na pewno nie jest oszukany, bo bynajmniej 97% wszystkiego stanowi stevia. Ale na 100% to trzeba by było przeczytać ich etykietkę bo opis coś szwankuje.

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Emper, ja mam proszek, który nie stosuje się w ilości łyżeczki jak cukier, tylko ma maluteńką miarkę (taka łyżeczka wielkości ciut większej niż tabletka) i nie ma nic innego w składzie ;) Ale faktycznie, dobrze zauważyłeś, że większość producentów dodaje np. maltodekstrynę żeby zwiększyć objętość proszku, dzięki!

  • Anonymous

    Ja używam Stewi prosto z mojego ogródka ;) wysuszona jak i świeża ;)

  • Anonymous

    Witam Wszystich :-)
    Powiedzcie proszę,gdzie można kupić nasionka tej Stewii i jak to uprawiać-z góry dziękuję :-)
    atat@o2.pl

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Atat – myślę, że na allegro dostaniesz :) Ciekawe jak smakuje taka świeża, nie próbowałam

    • gtr82

      aktualnie na allegro nie widzialem chyba nia jednego dobrego pudru stewi np (tabletek nikt nirmalny nie będzie kupował !! zawsze w tabletkach jest chemia i trzeba troche pomyśleś .. musi być coś to to UTWARDZA , czyli nic zdrowego …)

  • Anonymous

    Witam. Właśnie zakupiłam BetterStevia Stevia Extract z zamierzeniem stosowania tego preparatu jako zamiennik cukru i bardzo się zdziwiłam czytając opis na opakowaniu „zalecane dzienne spożycie 1 saszetka… bezpieczne akceptowalne spożycie (ADI) glikozydów steviowych jako ekwiwalentu stewiolu wynosi 4mg/kg wagi ciała” czy to oznacza, że dwie herbaty dziennie to niebezpieczne nadużycie?

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Sprawdziłam i faktycznie jest tak napisane. Powiem szczerze, że nie wiem dlaczego. Jedyne co, to skład zawiera kroskarmelozę sodową – wypełniacz, pochodna celulozy i duże jej spożycie może wywołać wzdęcia. Aż napiszę do producenta i się zapytam :)

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Taką odpowiedź dostałam od producenta: Zapis który informuje o dziennym spożyciu stevi jest to tylko wymóg UE. W
      takich krajach jak USA lub Japonia roślina ta jest szeroko stosowana
      bez jakichkolwiek ograniczeń. Tak naprawdę zapis ten chroni producentów
      syntetycznych słodzików przed szerszym zastosowaniem stevii w produktach
      spożywczych.

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Ciekawy ten opis na opakowaniu… są dane na temat spożycia bezpiecznego np. aspartamu czy cukrów alkoholowych (np. erytrol, xylitol) ponieważ większe spożycie może spowodować efekt przeczyszczający. Pierwsze słyszę o maksymalnej dawce stevii. W Ameryce stevia jest używana od dziesiątek lat, u nas chyba dopiero od 2011, ponieważ wcześniej w Polsce nie była „przebadana”. Zastanawiam się, czy owe ADI (Acceptable Daily Intake) to ogranieczenie amerykańskie czy polskie „przełożenie”. Ja swoim pacjentom nie ograniczam stevii :)

  • Pingback: Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Sernik bez mąki, jaj, glutenu, cukru i nabiału :)()

  • Pingback: Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Ciasto cukiniowo-orzechowe bez mąki, cukru i nabiału()

  • Paula

    witam serdecznie :) skoro można pytać to pytam :) a o sądzisz o słodziku Sweetiva Skład:substancje słodzące: glikozydy stewiolowe E-960,wypełniacz: diwęglan sodu E-500, regulator kwasowości : cytrynian sodu E-331,środek oddzielający: l-leucyna. Jest bezpieczny, i czy warto go kupić?

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Wydaje się być bezpieczny, glikozydy jako składnik nr 1, więc jest go najwięcej, następnie diwęglam czyli soda oczyszczona, cytrynian nadaje delikatnej kwasowości – nieszkodliwy i leucyna – aminokwas – ok. Można kupować :)

      • Paula

        dzięki :)

  • Marcin Stępniak

    Witam,

    Posiadam w swoim sklepie pełną gamę produktów Natusweet – substancji słodzących na bazie Stewii. Składy porównywałem z popularnymi w Polsce słodzikami „Zielony Listek” i wg mnie biją je na głowę. Niemniej jednak proszę o opinię:

    – Stewia w kryształkach 1:1 Natusweet (Składniki: Erytrytol, glikozydy stewiolowe)
    – Stewia w kryształkach 10:1 Natusweet (Składniki: Erytrytol, glikozydy stewiolowe)

    W przypadku dwóch powyższych produktów różnica z tego co się orientuje polega na stosunku erytrytolu do glikozydów stewiolowych, w przypadku pierwszego produktu bowiem, jedna łyżeczka odpowiada jednej łyżeczce cukru, w drugim natomiast jedna łyżeczka „słodkością” odpowiada dziesięciu łyżeczkom cukru – zakładam zatem, iż w drugim przypadku jest po prostu więcej glikozydów a mniej erytrytolu.

    – Stewia w płynie Natusweet (Składniki: Woda, gliceryna, glikozydy stewiolowe)

    3-4 krople płynu odpowiadają „słodkością” jednej łyżeczce cukru. Patrząc na skład wydaje mi się nie być to niczym złym, niemniej jednak prosiłbym o opinię na temat obecności gliceryny.

    – Stewia w tabletkach Natusweet (Składniki: Izomalt, glikozydy stewiolowe, węglan sodu, kwas winowy, stearynian magnezu)

    Jest to jedyny produkt z całej oferty firmy, który ma tych składników tak dużo. Interesuje mnie zatem, dlaczego? CZy wszystkie z w/w produktów są tam niezbędne? Tymbardziej, że jedynie Izomaltu jest tam więcej niż glikozydów stewiolowych, po co zatem cała reszta (zakładam, że do utrzymania struktury tabletki, ale aż tyle?). Nie ukrywam, iż ilość składowych nieco hamuje mnie w polecaniu w/w produktu klientom – proszę zatem o sugestię, czy aby na pewno słusznie.

    Na koniec nowość w ofercie firmy Natusweet, którą mnie „kupili”:

    – Czysty ekstrakt ze Stewii (Składniki: Glikozydy stewiolowe, z czego minimum 97% to Rebaudiozyd A – najsłodszy i z najbardziej zbliżony smakiem do cukru glikozyd stewiolowy). Według mnie rewelacja. Zastanawia mnie jednak jedna kwestia, w odróżnieniu od innych produktów, tuż za składem, na etykiecie widnieje informacja „Wilgotność 6%”, ciekawe jestem po co? Domyślam się, iż ma to związek z wyjątkowo miałką konsystencją tego produktu i jego zbrylaniem się przy wyższej wilgotności, ale głowy za to nie dam.

    Będę wdzięczny za opinię :-).

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Stevia z erytrolem super – nie jest gorzka, a nadal naturalny skład i zero kalorii. Tylko ciekawe, że w obu jest ten sam skład, w tej samej kolejności a jak mówisz – różna objętość. Z reguły erytrol jest mniej słodki i potrzeba jego większej ilości, więc w słodzikach stosuje się go w podobnych ilościach jak cukier.

      – stevia w płynie z glineryną jest ok, jest to bezpieczna substancja, zapewne dodana jako „nośnik” glikozydów aby były rozpuszczone w całym produkcie i się nie oddzielały.

      – stewia w tabletkach z izomaltem – alkohol cukrowy taki jak np. xylitol ale syntetyczny, nie można za dużo stosować bo ma właściwości przeczyszczające, reszta składu to wypełniacze. Tyle składu zapewne aby połączyć te dwa składniki i utrzymać zgrabną tabletkę :)

      Niestety odnośnie wilgotności nie jestem w stanie pomóc – trzeba by było się odezwać do producenta (jatak czasem robiłam). Jak dostanie Pan odpowiedź to proszę o podzielenie się nią tutaj :)

    • Ola

      Czy zmieszanie stewi z erytrolem zniweluje jej posmak?co zrobić by go nie czuć?

    • km

      tak dla ścisłości:
      stearynian magnezu – wypełniacz dla utrzymania wyglądu ślicznej tableteczki
      węglan sodu, kwas winowy – żeby tabletka błyskawicznie się rozpuściła, nawet w zimnej wodzie (bo niektóre inne można choćby młotkiem rozbijać ;)
      km.

  • Martyna

    Witam, a czy może Pani doradzić jaka stewia będzie najlepsza do wypieków? w jakiej postaci, może jakaś konkretna?;) Idą święta i chciałabym chociaż trochę zadbać o zdrowie rodzinki:)

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Przepraszam za późną odpowiedź. Wydaje się, że to będzie okej, nie podają dokładnie składu jaki pisze producent, ale tłumaczą, że nie zawiera właśnie wszystkich tych wypełniaczy i dodatków.

  • Ola

    Witam, a czy na stewii można robić też soki owocowe do słoików, konfitury, dżemy? Czy jakaś zasada używania stewii do tego typu przetworów? I jeszcze jedno pytanie: wyczytałam gdzieś, że stewia nie nadaje się do pieczenia, bo nie zachowuje się tak jak cukier, karmelizuje się, czy to prawda? A co z ciastem drożdżowym?

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Szczerze mówiąc nie wiem, ponieważ cukier jest swojego rodzaju konserwantem. Trzeba by było wypróbować

  • Pingback: Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Stevia bądź stewia, glikozydy stewiowe, rebaudiozyd A – cała prawda o stevii()

  • renia

    witam a taki skład jak Pani ocenia , bo te dziwne nazwy mnie trochę odstraszają :P – Skład: ekstrakt ze Stevii, Rybozyd A 97%, monowodzian laktozy, kroskarmeloza sodowa, koloidalny dwutlenek krzemu, hydroksypropuloceluloza, stearynian magnezu

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Niestety nie wiem do końca co to ten monowodzian, ale sprawdziłam, że laktozy on nie ma… kroskarmeloza może być, krzem też, hydroksypropuloceluloza – w większych ilościach może wywołać alergie (nie wiem ile tego jest), stearynian może być :)

      • Kropla

        Według projektu e-food kroskarmeloza jest podejrzana, polecam sprawdzić opis.

      • dobrycy

        Ależ Pani Ewo… Wodziany to inaczej hydraty, czyli związki uwodnione. Monowodzian laktozy zatem jest monohydratem laktozy, jak również laktozą jednowodną. Jedna cząsteczka laktozy związana z jedną cząsteczką wody. Chociaż w Wikipedii rzeczywiście nic na ten temat nie ma… ;)

        • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

          dziękuję :)

  • renia

    proszę o poradę która która stevia w tabletkach byłaby najlepsza,także dla dziecka, którą poleca Pani Ewa lub forumowicze…

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Osobiście używam better stevia – wiem od producenta, że dodatki typu przeciwzbrylacze, to nie więcej niż 1%, więc taką bym poleciła. Ewentualnie xylitol, który też jest naturalny, a działa jeszcze przeciwpróchniczo :)

  • M.

    Przekopałam się przez wszystkie komentarze… ;) Czyli podsumowując, najlepiej kupować stewię firmy Better Stewia lub Stevia Bio Nature ? Może udałoby się sporządzić jakąś jasną, przejrzystą listę obecnych na rynku producentów stewii, godnych polecenia?

  • blogkokoszki

    I dalej nie wiem który słodzik ze stevią kupić?? Ktoś coś?

  • Kropla

    Ja mam SoStevie http://www.sostevia.pl/4,sostevia-saszetki-50szt,8
    Skład: ekstrakt ze Stevii Rybozyd A 97%, Erytrytol (naturalna substancja pozyskiwana z owoców, nasion i warzyw).

    Pisałam do nich, z pytaniem, której susbtancji jest ile %, ale był brak odzewu. Z założenia jednak chyba musi być mniej niż 50% erytrytolu, skoro podali na 2 miejscu…Niestety nie pasuje mi do kawy, na czym mi najbardziej zależało – ta słodycz jest specyficzna, czuć ją jakby dopiero w posmaku, po połknięciu, a wcześniej, w pierwszym wrażeniu napój smakuje jak niesłodzony. Cóż…polecam ją za to do brukselki i do drinka bezalkoholowego z hibiskusa i cytryny ;) Do innych rzeczy nie próbowałam, do kawy zaś używam obecnie ksylitolu/miodu rzepakowego.

  • ciekawa

    http://www.naturalnieslodki.pl/naturalny_slodzik_ze_stewii_w_tabletkach Witam, a czy ten produkt jest wart kupienia? Czy skład i proporcje się zgadzają? Z góry dziękuję za odpowiedź ; )

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Hmm, nie wiem, piszą, – skład 98% Rebaudiozyd A – najwyższa czystość stewii na rynku. Każda tabletka słodzika zawiera 35% stewioli glikozydowych
      No to w końcu ile ma substancji słodkiej? tylko 35%? Czy 35% ogólnych stewioli a 75% Rebaudiozyd A? Ponoć nie ma żadnych sztucznych dodatków… trudno mi się jest wypowiedzieć….

  • aaa

    witam, co w końcu z tym ‚natusweet’? np. taki w proszku: http://allegro.pl/stewia-czysty-ekstrakt-97-20-g-stevia-w-proszku-i5105412850.html. a co pani myśli o produktach ‚planta dulce’? oto link: proszek – http://allegro.pl/stewia-w-proszku-95-30-g-planta-dulce-i5142480783.html oraz tabletki – http://allegro.pl/stewia-w-tabletkach-40-200-tabletek-planta-dulce-i5098862788.html. proszę o radę

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Natu sweet ma 60% Rebaudiozydu A , reszta to glikozydy, jest okej, wydaje się naturalny, można kupić, ale może być troszkę gorzki, ponieważ nie ma 100% Rebaudiozydu A
      Planta dulce nie podaje dokładnego składu, możliwe, że w ogóle nie ma Rebaudiozydu A. A tabletki? – nie polecam, tylko 40% stewii

      • http://www.9kohorta.com/ Soban

        z tego co widzę w tej aukcji natusweet, jest napisane, że 60% to Rebaudiozydy w tym 97% to Rebaudiozyd A. więc nie powinno być gorzkie

  • lulka

    Witam, prosze o opinie czy ten sklad jest ok?

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Nie podała Pani składu

      • lulka

        Przepraszam, mial byc zalacznik ale widocznie sie nie dodal ;)

        Ingredients:

        Inulin, Stevia Extract Powder, Anti-Caking Agent (Silicon Dioxide).

        • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

          zdrowe :)

  • mauaboo

    Dzień dobry, chciałam zakupić stewię jako zamiennik dla cukru – głównie do słodzenia napojów gorących. Znalazłam trzy rodzaje stewii –
    1. z maltodekstryną (podane 394kcal/100g)
    2. z inuliną (195kcal/100g)
    3. z erytrytolem (0kcal/100g)
    Oczywiście dla laika 3. opcja wydaje się najlepsza, ale jak to jest w rzeczywistości?

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      W zależności co dla Ciebie jest priorytetem, jesli odchudzanie – to erytrol, jeśli zdrowie – to albo erytrol (może jednak przecyzszczać w większych ilościach) albo inulina, która jest też prebiotykiem

  • Grzesiek
    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      może być :) tylko nie wiadomo który rybozyd używają i czy nie będzie gorzkie

  • Grzesiek
  • kamil

    Witam, co Pani powie na ta wersje? http://allegro.pl/stevia-slodzik-stewia-tabletki-240-szt-12g-krk-i5577433551.html slyszalem tez ze sa tabletki o oliwkowym kolorze (a te sa ponoc bardziej naturalne i zdrowsze) – zna Pani jakis produkt? z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      ta stewia jest ok. Nie słyszałam o takich tabletkach, podejrzewam, że są one po prostu sprasowanymi liśćmi stevii, więc pewnie będą miały „ziołowy” posmak

  • http://karodos.pl Helen G.

    Mam stevię marki Zielony Listek w pudrze, zawiera inulinę 97,7% i glikozydy stewiolowe 2,3% oraz w postaci tabletek, tutaj skład jest gorszy, bo zawiera mannitol oraz regulatory kwasowości. Jak dla mnie oba słodziki są niesmaczne, czuć w potrawach (użyłam np. do sera do naleśników) czy w kawie zwyczajną sztuczność. Nie jestem w stanie ich używać, zdecydowanie wolę ksylitol. Nie wiem czy stevia tak właśnie dziwnie smakuje? Widziałam w sklepach też w postaci płynu oraz suszonych liści. Co o tym sądzisz?

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Musisz kupić taką stevię, która będzie miała Rybozyd A, jest najbardziej słodki i najmniej gorzki, przeczytaj tutaj: http://www.dietaifitness.pl/2015/01/stevia-badz-stewia-glikozydy-stewiowe-rebaudiozyd-a-co-to-jest.html
      Ale ksylitol też możesz używać, jest w porządku, ma niewiele kalorii, jedynie co, to nie można przesadzić z ilością, ponieważ może mieć działanie przeczyszczające.

      • http://karodos.pl Helen G.

        Dziękuję serdecznie:) Mimo wszystko pozostanę chyba jednak przy ksylitolu, wydaje mi się lepszy i zdrowszy.

    • gtr82

      „glikozydy stewiolowe 2,3% ” to jak masz poczuć choćby smak stewi ?:) to niw stewia tylko podróba cały ten zielony listek … a tabletki to już w ogołe masakra

    • Bartek

      dlaczego „jeszcze gorszy”? co złego robi ten ułamek mannitolu?

  • Olga

    witam,

    Pani Ewa prosze o opinie, ktory sklad jest lepszy i czy wogole dobry? Chce zrezygnowac z cukru i z tego co czytalam to slodziki na bazie stewii sa najbardziej polecane. Niewiem jakiej firmy by byle lepsze te slodziki, bez oszukiwania klienta) Bardzo prosze o odpowiedz, z gory dziekuje )
    Nizej podaje sklad i nazwe slodzika:

    Stevia (Stewia) Sussina
    Skład
    Wypełniacz, diwęglan sodu, regulator kwasowości sól sodowa, kwasu cytrynowego, substancja słodząca – glikozydy stewiolowe, środek oddzielający l-leucyna.

    i

    Steviol naturaly słodzik
    Skład
    (w 1 tabletce): Erythritol (E 968) 38,4mg, Stevia rebaudiana (E960) 21mg, stearynian magnezu (substancja wypełniająca). Wrtość energetyczna / 100g : 0 kJ / 0 kcal. Zawartość białek: 0g, zawartość cukrów 0g, zawartość lipidów.

  • Sylwia

    Osobiście polecam tą stevię: http://allegro.pl/stevia-stewia-slodzik-reb-a-98-zezwolenie-gis-i5688694198.html, kupuję ją dla siebie, „zarazili” się nią też moi znajomi, jest z pewnego źródła, w proszku, baaaardzo wydajna (jedno opakowanie starcza na parę miesięcy słodzenia)
    i naprawdę smaczna. Nadaje się też do ciast.

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Zgadzam się, też polubiłam ten produkt i polecam :)

      • Monia

        Pani Ewo, nie aktywny ten link. Proszę o informacje jaką stevię pani polubiła i poleca. Nie potrafię z gąszczu informacji wybrać tej najlepszej, Szukam odpowiednika do wypieku zdrowych ciasteczek dla rodziny. Przy okazji dziękuję…za to że pani jest, za moc rzetelnym informacji! Pani strona jest zawsze pierwszą która odwiedzam :-)
        pozdrawiam serdecznie!

  • Rafał

    Pani Ewo, a co Pani powie na temat tego produktu:

    http://www.steviola-polska.pl/tabletki

  • konradg

    a probowal ktos z Was tej stewi ? http://vitastevia.pl/ sklad niby dobry , gorzkich posmakow prawie brak . co myslicie ?

  • Ewelina Dąbrowska

    Witam . Czy stevia w płynie firmy cephamed to dobry produkt? Czy sprawdzała już Pani?

  • AfroEditte

    Witam. Czy ta stewia jest odpowiednia do ciast oraz innych wypiekow? http://www.ebay.co.uk/itm/Now-BETTER-STEVIA-Quick-Dissolve-TABS-200-Tablets-Zero-Calorie-BB-9-15-/231576229531?hash=item35eb04d69b:g:Jn4AAOxy4~BSOcoX Nigdy wczesniej nie probowalam stewii i wlascwie dowiedzialam sie o niej kilka dni temu. Chcialam maksymalnie ograniczyc ilosc cukru do wypiekow na Swieta. Pozdrawiam! :)

  • Adrian

    http://www.plantamed.pl/stewia/1910-steviabase-400-g-dr-jacob-s-4041246500172.html

    Znalazłem coś takiego, czy ten skłąd nadaje się do użytku? Better Stewia – ich produktów nigdzie nie ma. Masakra jakaś.

  • http://www.9kohorta.com/ Soban

    Czy to aby nie jest Pani? :)
    http://valmaar.digartfolio.pl/gallery-2/17667

  • dominika
  • Ola

    Czy smak stewi zniweluje się erytrolem ?Co zrobić by nie czuć tego smaku?

  • Krystyna_z_gazowni

    Zdecydowanie zamiast stewii lepiej użyć ksylitolu. https://www.zdrowaplaneta.pl/blog/porady/ksylitol-rozwiazanie-wielu-problemow

  • Agata Źródłowska

    Dzien dobry , rozumiem,ze Betterstevia ma Pani na mysli tą http://betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-packets-100-torebek-w-pudelku.php ? Bo tutaj tez jest maltodekstryna ;/ A co Pani mysli o tym http://allegro.pl/ksylitol-cukier-brzozowy-xylitol-finski-1kg-100-i6325026144.html Dziekuje serdecznie za odpowiedz

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Może w tej saszetkach jest :( wtedy jej nie było (ale to były tylko tabletki), może zaczeli dodawać… ksylitol jest super, pozdrawiam.

  • Teresa

    Witam zastanawiam się nad: Bulk Powders WYCIĄG ZE STEWII W PROSZKU (100% czysty wyciąg ze stewii w proszku 97%.) Czy jest to pozycja warta polecenia czy jest tu jakis haczyk?
    http://www.bulkpowders.pl/wyciag-ze-stewii-w-proszku-pl.html

    Dziekuję i Pozdrawiam

  • Zagubiona

    Witam :) Chciałabym kupić stevię do wypieków ale nie wiem która jest najlepsza, nie jest oszukana i ewentualnie gdzie można ją kupić. Najlepiej jeszcze żeby nie była za droga jeśli to możliwe. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

  • Zagubiona

    Chciałabym jeszcze dodatkowo zapytać czy tą stewię warto kupować? Z góry dziękuję za odpowiedź. http://stewiarnia.pl/produkt/stewia-czysty-ekstrakt-97-rebaudiozydu-a-20-g

  • Zagubiona

    Witam :) Szukam stevii do wypieków w dobrej cenie i by zawierała mało kalorii oraz ewentualnie informacji gdzie mogłabym ją zakupić. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :)

  • Artur Urbański

    https://www.kozlek.pl/Delikatesy-Ekologiczne/Do-slodzenia/Cukier-i-ksylitol/Kozlek-stewia-naturalny-slodzik-puder-Stevia-250-g?fromceneo Witam. Jeszcze to znalazłem. Czy może to być ok? Puder w dobrej cenie. Szukam czegoś w dobrej cenie właśnie. Pozdrawiam.

  • Daniel Czartoryski

    Tak, ale co innego dwie małe musujące tabletki z tą dekstrozą na szklankę herbaty (mówię o Stewii, mi wystarcza tyle),
    a co innego łyżeczka cukru (wg producenta 1 tabletka Sweetiva to odpowiednik 3g cukru). I łyżeczka to 5g cukru, więc.. ;)
    Natomiast dziwi, że na opakowaniu Sweetivy nie ma podanej w składzie dekstrozy, a na stronie sklepów już jest..

  • Edyta Saito Matuszna

    Cześć, piszę pracę magisterską o wpływie spożycia substancji słodzących na zdrowie, jeśli macie klika minut to proszę o pomoc. Link: www. ebadania .pl/ e60a5beb3f524ed7 (trzeba usunąć spacje). Dziękuję wszystkim chętnym! :)

  • Kinga Lasota

    Witam od ilu lat można stosować stevię?

    • sdsd

      Juz od jakiś 4 lat jest dopuszczona do użytku w Polsce

  • koti

    Ja kupuję taką w której wypełniaczem jest mannitol, nośnikiem L-leucytyna zawiera też w sobie węglan sodu czy to dobry słodzik nie jest on zbyt drogi.

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      Dobry

Copyrights © 2014 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.