FAKTY i MITY. Straty % witamin i minerałów w trakcie obróbki spożywczej

Ostatnio mój przyjaciel zadzwonił do mnie z pytaniem o straty witamin w trakcie obróbki termicznej. Czy lepiej dłużej gotować w niższej temperaturze, czy krócej w wyższej.

To pytanie zainspirowało mnie do tego artykułu :)

Prawie każdy proces przygotowywania żywności zmniejsza ilość składników odżywczych w produkcie . W szczególności procesy, które narażają żywności na wysoki posiom ciepła, światła i / lub tlenu. Powodują one największe straty składników odżywczych. Składniki odżywcze mogą być ” wyprane ” z żywności przez płyny, które zostały wprowadzone podczas procesu gotowania. Na przykład, gotowanie ziemniaków może spowodować, że wiele z witaminy B i C przejdzie do wody.

Ilość składników odżywczych, straty spowodowane przez gotowanie mogą zachęcić niektóre osoby, aby jeść więcej surowych pokarmów . Ogólnie rzecz biorąc, jest to pozytywny krok. Jednakże, gotowanie jest również korzystne, ponieważ zabija potencjalnie szkodliwe mikroorganizmy, które są obecne przy produkcji żywności. W szczególności w wypadku drobiu i mięsa mielonego (np. hamburger ). Takie produkty powinny zawsze być starannie przygotowane, a powierzchnie wszystkich owoców i warzyw należy dokładnie umyć przed jedzeniem.


Opracowane przy udziale źródła: http://nutritiondata.self.com




Ewa Trusewicz, dietetyk, Dietcoach, Promotor aktywności fizycznej


Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl


Komentujcie, krytykujcie, oceniajcie i pytajcie :)

Potrzebujesz pomocy? Wejdź tutaj. 


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


  • http://www.blogger.com/profile/18061883968516299072 Viola Urban

    Ewka, a wiesz coś więcej na temat strat podczas gotowania w mikrofalówce? Znalazłam informację, że gotowanie na parze w mikrofalówce jest nawet lepsze niż w parowarze, bo trwa krócej. Z drugiej jednak strony zastanawiało mnie czy aktywność witamin nie zostaje przez mikrofale zmniejszona… Nie pytam o ponowne odgrzewanie produktów, tylko regularne gotowanie w specjalnym pojemniku. Będę wdzięczna za komentarz :) Pozdrawiam serdecznie z Trójmiasta :)

    • http://www.dietaifitness.pl/ Ewa Trusewicz

      OMG! Dopiero zauważyłam komentarz jak musiałam do tego wrócić, sorki!!!! Nie mam konkretnych badań jeśli chodzi o mikrofalę, ale też byłabym za tym, że jeśli coś zrobimy w mikrofali szybciej niż na parze to powinny być mniejsze straty :) Pozdrowionka! :)

  • http://www.blogger.com/profile/06181949676936779957 Ewa Trusewicz

    Viola, im krócej jedzenie jest poddane obróbce termicznej, tym więcej zachowuje się witamin i minerałów. W parowarze część substancji odżywczych zostanie w wodzie. W mikrofali mamy możliwość podgrzewania potraw bez użycia tłuszczu i wody, co może zaoszczędzić nam wartości odżywczych.
    Ja bym gotowała w specjalnym pojemniku :) można zrobić rybę w np. 3 minuty, a w niczym innym się tak szybko nie da :)
    Pozdrowienia!

Copyrights © 2014 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.