Co blokuje wchłanialność wapnia? Zobacz czy jesteś zagrożony oraz jakie suplementy są najlepsze!

 
 

Wczoraj było na temat dlaczego konieczny jest wapń podczas odchudzania się. Dziś będzie o paru innych rolach i co blokuje jego wchłanianie.

 
Co się dzieje, gdy spożywamy za mało wapnia?:
 
- zaburzenia wzrostu kośćca u dzieci u młodzieży:
- zaburzenia masy, siły i stabilizacji kośćca, które ma miejsce nawet do 35 roku życia
- zmniejsza się masa kostna, kościec bardziej podatny na osteoporozę i złamania
- zaburzenia wydzielania hormonów oraz enzymów
- Wapń bierze również udział w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego, dlatego jest tak istotny dla osób ćwiczących.
 
Przyswajalność wapnia z diety zależy od:
- ilości wapnia w diecie i jego tzw. biodostępności
- stosunku wapnia do fosfory powinien być w diecie 1:1 – najlepiej ustali to dietetyk, jeśli – fosforu będzie za dużo, wówczas obniża on wchłanialność wapnia
- aktualnego zapotrzebowania organizmu (wiek, niedobory)
- ilości witaminy D oraz C
- obecności w diecie substancji blokujących przyswajanie wapnia
- obecności witaminy K2 (o tym niżej)
Co blokuje wchłanialnośc wapnia?:

– szczawiany – obecne w liściach wielu roślin – np. szczaw, botwinka, itp.
- fityniany – obecne w niektórych przetworach zbożowych z pełnego przemiału (płatki owsiane, jęczmienne, mąka żytnia, itp.) oraz w roślinach strączkowych
- niestrawny błonnik zawierający tzw. celulozy, hemicelulozy, ligniny, itp. (fasola, groch, nasiona lnu, otręby pszenne, itp.
- nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie
- nadmiar białka zwierzęcego

- zbyt duża ilość sodu w diecie (sól)

oraz:
- mocna kawa, herbata
- alkohol
- antybiotyki
- środki uspokajające
- środki antykoncepcyjne
 
Biodostępność wapnia w suplementach:
Najlepsze są związki wapnia ze słabymi kwasami organicznymi, chelaty, mleczany, glukoniany, cytryniany, laktoniany. A jeśli chodzi o najlepszą biodostępność w pożywieniu to jest ona z mleka i jego przetworów (mleczany i laktoniany), (choć badania na ten temat są w tej chwili niepewne). Wyjątkiem są osoby źle tolerujące laktozę oraz białka mleka. Jest to dość szeroka grupa ludzi. Coraz częściej występują nietolerancje na białka mleka, ale rośliny również są źródłem wapnia. np. mak,  sezam, migdały, jarmuż, słonecznik. 
Aby zwiększyć wchłanianie wapnia należy suplementować witaminę D3. W naszej szerokości geograficznej każdy od minimum września do maja. 
 
I na koniec:
JEDNA Z NAJWAŻNIEJSZYCH RZECZY!
Aby wapń został wbudowany do kości i zębów, potrzebna jest nam witamina K2 (jest to inna witamina od tej, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi). Witamina K2 bierze udział w tworzeniu białek (osteoklacyna i MPG), które „zabierają” wapń z naczyń krwionośnych i stawów i „wtłaczają do kości”. Dzięki temu mamy mniejsze uwapnienie tętnic oraz stawów. Gdzie znajduje się witamina K2? W mięsie (organicznym), żółtku jaja, maśle (organicznym), wątrobie, twardych serach.
Przyjmując witaminę D, która zwiększa wchłanianie wapnia powinno się również suplementować witaminę K2 (chemicznie najlepiej przyswajalna forma to K2Mk7).
 
 


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2014 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.